Sunday, February 26, 2012

Lillian Bassman: A Century of Fashion Photography




Kameranın arkasındaki kadın. Nadirdir moda fotoğrafçılığı söz konusu olduğunda görüntülerin yaratıcısını tanımamız. 94 yaşında kaybettiğimiz Lillian Bassman Deklanşörün üstündeki parmaktan fazlasıydı. Eski bir dansçı olarak, kadın vücudunu anlıyor ve eserlerinde ustalıkla işliyordu. 

70'lerin başında reklam ve satış amacı güden fotoğrafçılıktan soyut, sanatsal bir çizgide ilerlemeye başladı. Eski negatiflerinin yeniden keşfedilmesine kadar Bassman'ın gençlik yıllarına ait eserleri gözden uzak kaldı. Karanlık odadaki özgün tekniği ve vizyonu onu sadece Harper's Bazaar'ın değil, her sanat severin aklına kazıdı.


The woman behind the camera. We seldom know about the creator of the images when it comes to fashion photography. Lillian Bassman, died at the 94 was more than the finger over the shutter button. As a former dancer, she appreciated the female body and celebrated it in her work.

In the early 70's she made a huge leap from commercial to abstract fine art photography. It was until the discoveration of the old negatives that Bassman's early work remained out of sight. Her distinctive technique in the dark room and vision marked her not only on the pages of Harper's Bazaar but in the memory of every art enthusiast. 






No comments:

Post a Comment